Slim uw keuken ontwerpen

Geschreven door in Inspiratie
9 juli 2018 | Aangepast op: 19 december 2022

Uw keuken ontwerpen op een slimme, functionele en creatieve manier? Vaak wordt als eerste het uiterlijk van de keuken bepaald, dat is logisch! Maar is het slim?

Welke kleur de keuken krijgt en wat voor een keukenblad daar het beste bij past. Maar hoe vorm en functie het beste samenkomen in uw nieuwe keuken? Daarbij helpen wij u graag met een paar slimme en praktische tips voor het ontwerpen van uw keuken.

5 stappenplan voor uw slimme keuken

Als u antwoorden heeft op de volgende vijf uitgangspunten, dan heeft u de basis van uw keuken gevormd.

1. Bepaal de ruimte voor uw keuken

Neem de afmetingen van uw keukenruimte op. Houd hierbij rekening met ramen, deuren en uw lichtplan. Naast deze bouwkundige eisen is het ook van belang om aan te geven waar aan- en afvoerleidingen moeten worden geplaatst.

SmartSelect Gala keuken

2. Ergonomie en keuken

Keukenblad
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw keuken is uw werkblad. Bedenk goed op welke manier u uw keuken gebruikt en onderhoudt. Vaak speelt het uiterlijk van een blad de belangrijkste rol, maar bekijk eerst de voor- en nadelen van een type keukenblad. Ieder blad heeft aandacht nodig. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een gloeiendhete pan op keramiek te plaatsen, maar dit gaat niet op kunststof. Natuursteen is prachtig maar gevoeliger voor vlekken als u dit niet tijdig schoonmaakt. Kortom: laat u goed adviseren over de diverse voor- en nadelen van het keukenblad dat u voor ogen heeft.

Werkhoogte
Bedenk wie het meest in de keuken te vinden is en pas daar de juiste hoogte op aan. Denk bijvoorbeeld aan de werkhoogte van het keukenblad maar ook aan de inbouwapparatuur. Het is mogelijk om de vaatwasser op hoogte te plaatsen waardoor veelvuldig bukken niet meer nodig is. Onze tip: zorg ervoor dat de bovenzijde van het apparaat zich bevindt op schouderniveau, dit verlicht de rug en maakt het werken makkelijker.

Magische driehoek
En vergeet de magische driehoek niet: voorbereiden, koken en spoelen. Houd rekening met korte afstanden tussen deze werkgebieden in uw keuken.

Werkblad Ergonomie Keuken

3. Keukenapparatuur

Hoe kookt u graag? En welke apparaten zijn een must-have in uw keuken? Eén tip: laat u niet verleiden door allerlei apparaten die tegenwoordig vanuit de professionele keuken ook toepasbaar zijn in uw keuken. Bent u hobby-kok, laat u dan uiteraard niet tegenhouden! Maar kies de apparatuur die bij uw kookstijl past. Een warmhoudlade kan bijvoorbeeld uitkomst bieden als uw kinderen binnendruppelen met het avondeten, omdat ze hebben gesport. Iedereen een warme maaltijd en u staat niet onnodig lang in de keuken.

4. Keukenstijl van uw keuken

Keukenopstelling
Welk keukenopstelling overweegt u en wat past goed in de keukenruimte? Wilt u bijvoorbeeld een L- of U-vormige opstelling of liever een keukeneiland? En wordt het een open ruimte zodat de keuken in verbinding staat met de woonkamer of is het een afsloten ruimte?

Keukenstijl
Welke stijl keuken spreekt u aan? Gaat u voor een moderne, klassieke of juist landelijke keuken? Met behulp van keukentrends komt u wellicht op verrassende en inspirerende elementen die u kunt doorvoeren in uw keuken.

Keuken met of zonder greep
Nu u een beeld krijgt bij de keukenstijl kunt u zich waarschijnlijk beter voorstellen of u graag handgrepen wilt of liever gaat voor een greeploze keuken. Bedenk vooral wat u prettig vindt of test het uit in onze toonzaal. Van diverse grepen tot keukens met greeplijst of bijvoorbeeld servo-drive.

Keukengreep

5. Opbergruimte keuken

Bedenk tot slot hoeveel opbergruimte u daadwerkelijk nodig heeft in uw keuken. Hoeveel laden en kasten heeft u nodig om uw keukengerei een plekje te geven? Door de inbouwapparatuur kan het zijn dat er behoorlijk wat kastruimte verdwijnt. Heeft u een ruimte voor een bijkeuken? Dan kan dat uitkomst bieden. Anders moet er op een slimme manier worden ontworpen om uw droomkeuken te realiseren.

Checklist voor uw keuken

Voor een compleet overzicht hebben wij de Checklist voor uw ideale keuken samengesteld. Hierin staan gedetailleerde vragen op een rij om uw intake soepel te laten verlopen.

Download Checklist Keuken

Slimme keuken ontwerpen bij SmartDesign Keukenstudio

Wilt u meer weten over het slim ontwerpen van uw keuken bij SmartDesign Keukenstudio? Of overweegt u om alleen een keukenontwerp door ons te laten maken? Lees dan verder: Keuken ontwerpen.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak