De circulaire keuken

Geschreven door Coen van Gilst in Inspiratie
19 november 2023 | Aangepast op: 22 november 2023

De duurzame, milieubewuste keuken

Wij realiseren ons meer en meer dat de huidige lineaire economie op de langere termijn geen uitkomst biedt. Daarom zullen we moeten bewegen naar een circulaire economie. Als keukenspeciaalzaak nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen wij een bijdrage leveren. Verduurzamen is de grootste drijfveer. Dit doen wij door het aanbieden van de circulaire keuken.

De Circulaire Keuken

Wat is een circulaire keuken?

Een circulaire keuken is een keuken die volledig herbruikbaar is. De oude materialen van een keuken kunnen worden hergebruikt voor de productie van een nieuwe keuken of zijn recyclebaar. Waarde vernietiging wordt beperkt en afval bestaat vrijwel niet meer. Bij het productieproces wordt erop gelet dat er geen schadelijke of moeilijk afbreekbare stoffen gebruikt worden. De circulaire keuken is ontstaan omdat we ons realiseren dat grondstoffen schaarser worden en we anders om moeten gaan met onze aarde. We kunnen niet oneindig over de natuurlijke bronnen beschikken als we hier niet slimmer gebruik van maken.

De Circulaire Keuken Keller

Bewuste duurzame partners

Duurzaamheid staat voorop, niet alleen bij ons maar ook bij onze partners. Onder andere Keller, Dekker Zevenhuizen en next125 houden zich heel bewust bezig met productontwikkeling voor de circulaire keuken.

Dekker Zevenhuizen

Het ontwikkelen van nieuwe circulaire concepten is iets waar Dekker vol op inzet. Zo hebben zij al diverse duurzame keukenbladen ontwikkeld die bestaan uit samengestelde producten en 100% recyclebaar zijn.

Een mooi voorbeeld is Obsidiana, dat volledig bestaat uit gerecyled glas met hars. Deze materialen worden samengeperst in blokken en vervolgens opgeslagen voor uitharding. Daarna kan het bewerkt worden tot keukenblad. Bij de productie wordt geen verhitting toegepast, wat dit materiaal nog duurzamer maakt. Obsidiana heeft dezelfde eigenschappen en uitstraling als traditioneel composietsteen, maar is 100% recyclebaar en daarom een milieuvriendelijke keuze voor uw keuken.

Een Cosmolite keukenblad biedt ook een ecologisch verantwoord alternatief. Het bestaat voor 100% uit mineralen van industrieel afval met bindhars. Van het afval worden een voor een platen geperst waardoor er mooie, lang geaderde patronen ontstaan. Het keukenblad kan na gebruik eindeloos gereycled worden, waardoor er geen materiaal verspild wordt.

duurzaam-keukenblad

Greengridz is een lichtgewicht basismateriaal van keukenbladen dat laat zien dat gebruiksgemak en design perfect samengaan met milieuvriendelijkheid. Omdat er maar liefst 60% minder hout wordt verbruikt, is het veel duurzamer dan multiplex en spaanplaat, zonder de stevigheid te verliezen.

Keller

Keller heeft als eerste keukenleverancier een circulair keukenproces ontwikkeld. Zo maakt Keller enkel gebruik van verantwoorde grondstoffen zoals hout dat afkomstig is uit verantwoord geproduceerde bossen. Voor iedere gekapte boom, wordt er een nieuwe boom geplant.

keller-duurzame-keuken

Het productieproces is CO2-neutraal. Dit wordt gerealiseerd door o.a. de stroomvoorziening via zonnepanelen en het omzetten van afvalhout in energie om de fabriek mee te verwarmen. Milieuvriendelijke materialen en technieken worden toegepast in de Keller keuken. Denk aan het bovengenoemde hout of bijvoorbeeld plaatmateriaal met FSC®-keurmerk. Er wordt enkel gelakt op waterbasis en milieubesparende laserafkanting van de fronten verlengt de levensduur van de keuken.

Het verpakkingsmateriaal is volledig recyclebaar en de keukens worden getransporteerd volgens de doelstellingen van Green Freight Group Europe.

Meer over Keller’s circulaire keukenproces

Next125

Next125 is een zeer natuur- en milieubewuste fabrikant die is onderscheiden met het hoogste niveau van ‘klimaatneutrale meubelproducent’. Het bedrijf richt zich op natuur en ecologisch evenwicht binnen de gehele productie- en toeleveringsketen. Een uitstekend voorbeeld van innovatieve recycling in keukens, zijn de minimalistische OceanIX Plastic handgrepen. Dit materiaal wordt gemaakt van oude visnetten die worden gerecycled tot waardevol plastic. Een verantwoorde keuze als u een steentje wilt bijdragen aan een duurzame kringloopeconomie.

next125-duurzame-keukenhandgrepen

Wilt u ook graag een duurzame keuken?

Bent u op zoek naar een milieuvriendelijke keuze voor uw keuken of wilt u meer weten over de mogelijkheden van een circulaire keuken? Kom dan langs in het SmartDesign center in Maassluis en ontdek de wereld van duurzame keukens. Of plan eenvoudig een afspraak via onze website. Wij adviseren u graag!

Maak een afspraak
Coen van Gilst
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak