De circulaire keuken

Geschreven door Coen van Gilst in Inspiratie
20 april 2018 | Aangepast op: 17 december 2020

De duurzame, milieubewust keuken

Wij realiseren ons meer en meer dat onze lineaire economie op de langere termijn geen uitkomst biedt. We bewegen ons steeds meer in de richting van een circulaire economie. Als keukenspeciaalzaak nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen wij een bijdrage leveren. Dit doen wij door het aanbieden van de circulaire keuken.

De Circulaire Keuken

Wat is een circulaire keuken?

Een circulaire keuken is een keuken die volledig herbruikbaar is. Grondstoffen zijn herbruikbaar en behouden hun waarde. Hierdoor wordt waarde vernietiging beperkt en bestaat afval vrijwel niet meer.

De keuken kan volledig worden hergebruikt of is recyclebaar. Bij het productieproces wordt erop gelet dat er geen schadelijke of moeilijk afbreekbare stoffen gebruikt worden. De circulaire keuken is ontstaan omdat we ons realiseren dat grondstoffen schaarser worden en we anders om moeten gaan met onze aarde. We kunnen niet oneindig over de natuurlijke bronnen beschikken als we hier niet anders mee leren omgaan.

De Circulaire Keuken Keller

Bewuste duurzame partners

Op dit moment zijn er een aantal partners die zich heel bewust bezighouden met de productontwikkeling voor de circulaire keuken.

Sustonable

Dekker Zevenhuizen heeft bijvoorbeeld Sustonable ontwikkeld. Dit is een keukenblad dat bestaat uit een combinatie van gerecyclede PET-flessen en kwarts. Sustonable keukenbladen doen niet onder voor andere keukenbladen. Het is sterk, beschikt over een hoge mate van vlekresistentie en is ’s werelds eerste recyclebare keukenblad.

Sustonable keukenblad
Sustonable Keukenblad

Keller

Keller heeft als eerste keukenleverancier een circulair keukenproces ontwikkeld. Zo maakt Keller enkel gebruik van verantwoorde grondstoffen zoals hout dat afkomstig is uit verantwoord geproduceerde bossen. Voor iedere gekapte boom, wordt er een nieuwe boom geplant.

Keller Circulaire Keuken

Het productieproces is CO2-neutraal. Dit wordt gerealiseerd door o.a. de stroomvoorziening via zonnepanelen en het omzetten van afvalhout in energie om de fabriek mee te verwarmen.

Milieuvriendelijke materialen en technieken worden toegepast in de Keller keuken. Denk aan het bovengenoemde hout of bijvoorbeeld plaatmateriaal met FSC®-keurmerk. Er wordt enkel gelakt op waterbasis en milieubesparende laserafkanting van de fronten verlengt de levensduur van de keuken.

Het verpakkingsmateriaal is volledig recyclebaar en de keukens worden getransporteerd volgens de doelstellingen van Green Freight Group Europe.

De onderdelen van een oude Keller keuken worden hergebruikt of verwerkt tot halffabricaten zodat ze opnieuw het productieproces in kunnen.

Keller’s circulaire keukenproces
Sustonable Circulaire Keuken

Eerste circulaire woning van Nederland

Op 30 januari 2018 is in Nijmegen de eerste duurzaam ingerichte sociale huurwoning van Nederland geopend. Deze modelwoning is volledig ingericht met circulaire producten en diensten, die mensen moet inspireren en informeren op het gebied van duurzaamheid.

Dekker Zevenhuizen heeft in deze woning het Sustonable keukenblad toegepast en Keller heeft de keukenkasten geleverd. Samen met 20 andere deelnemende leveranciers is het gehele huis ingericht met herbruikbare grondstoffen en producten.

De mogelijkheden van de circulaire keuken bespreken?

Wilt u meer weten over de impact en mogelijkheden van de circulaire keuken? Kom dan langs in onze keukenzaak in Maassluis en wij adviseren u graag over de circulaire keuken.

Maak een afspraak
Coen van Gilst
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak