Welke oven moet ik kiezen?

Geschreven door Jeroen Vermaat in Inspiratie
7 januari 2018 | Aangepast op: 5 juni 2024

Een van de belangrijkste apparaten in uw keuken, al dan niet het belangrijkste apparaat is: de oven. Maar hoe weet u dat u de juiste oven kiest? Wij zetten de belangrijkste feiten voor u op een rij zodat u de oven kiest, die het beste bij u past.

Definitie van oven

De oven van vroeger is zeker niet meer de oven van nu. De oven heeft naast bakken tegenwoordig veel meer functies gekregen. Denk aan combi-steamerfuncties, combi-magnetronfuncties en zelfs grill-functies. Waar de oven voorheen onder de kookunit werd geplaatst - of in de combinatie van een fornuis - wordt de oven tegenwoordig op praktische werkhoogte geplaatst.

Welke Oven Moet Ik Kiezen

Belangrijkste feiten over ovens

De belangrijkste feiten over ovens die u helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben wij op een rij gezet.

Grootte van de oven

Over het algemeen bestaan er drie formaten ovens. De meest gekozen oven is 60 centimeter breed en diep. Maakt iemand veel gebruik van de oven en wordt er veel met grote schalen gewerkt dan is er de XL oven van 90 centimeter breed. Voor alleenstaanden of huishoudens waar relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de oven zijn er de compacte ovens van 45 centimeter breed.

Ingestelde programma’s oven

Kies via de display van de oven welke maaltijd u wilt bereiden. De sensoren van de oven regelen automatisch de temperatuur, vochttoevoer en bereidingstijd.

Werkhoogte oven

Plaats de oven op zicht- en werkhoogte. Op die manier kunt u gemakkelijk uw bereiding in de gaten houden en eenvoudig uw maaltijd in en uit de oven halen.

Timerfunctie oven

Een timerfunctie op de oven helpt bij het plannen van de maaltijd, zodat deze op tijd op tafel staat. De resterende tijd en automatische regeling van de kooktijd zorgt voor dit gemak.

Thermometer oven

Bewaak de kerntemperatuur van het vlees met een slimme thermometer. Zo geniet u gegarandeerd van uw vlees.

Zelfreinigende oven

Ovens met hydrolyse, katalyse of pyrolyse reinigen zichzelf grotendeels. Kleine restjes worden verbrand of opgelost met vloeistof.

Hoe groot moet de oven zijn?

Zoals gezegd is een oven over het algemeen 60 centimeter breed (en diep). Dit is de meest toegepaste maat en groot genoeg voor het gezin. Krijgt u regelmatig gasten en/of gebruikt u veel de oven? Dan is een oven van 90 centimeter breed aan te raden. Om u een idee te geven, daar kunt u tegelijkertijd twee kerstkalkoenen in kwijt. Maakt u weinig gebruik van een oven dan is de compacte oven van 45 centimeter voldoende en het bespaart energie.

Welke ovenfuncties gebruikt u?

In tegenstelling tot de traditionele (bak)oven met boven- en onderverwarming is de oven van nu tot veel meer in staat. Zo is de eco-hete lucht en grill-functie standaard aanwezig op de meeste ovens. Ook worden er gerichte stoomstoten in de oven vrijgelaten die zorgen voor een gelijkmatige bruining van het gerecht. Het gerecht blijft sappig en het vlees krijgt een mooie krokante korst.

Met een sous-vide proces wordt het eten op een lage temperatuur gegaard, tussen de 55 en 80 graden. Vitamines en voedingsstoffen blijven beter behouden in uw voeding. Lees meer over de mogelijkheden van Sous-vide in dit blogartikel.

Gaggenau Oven

Automatische oven-programma’s

Door de handige voorgeprogrammeerde recepten in de oven is het eenvoudig om uw maaltijd te bereiden. Met de resterende tijd weergegeven in de display is het gemakkelijk om alle gerechten goed te plannen zodat het tijdig op tafel staat.

Automatische programma’s zijn ingesteld op de juiste temperatuur en kooktijd. Ook is het geschikt voor vrijwel elke gelegenheid, denk aan ontdooien, voorverwarmen, warmhouden, rollade, stoofschotels en brood bereiden. Heeft u zelf een gerecht dat niet in het oven-programma is opgenomen? Kies dan voor een apparaat waarbij u deze instellingen kunt opslaan.

Zelfreinigende oven

Wie wil dit niet? Een oven die zichzelf grotendeels kan reinigen. Er zijn drie soorten zelfreiniging: pyrolyse, hydrolyse en katalyse.

Pyrolyse is het meest effectief maar heeft ook het meest hoge energieverbruik. De oven wordt namelijk verwarmd tot 500 graden waardoor alle resten worden verbrand tot as, zodat dit eenvoudig kan worden verwijderd.

Voor hydrolyse is een halve liter water en een druppel afwasmiddel nodig. Dit wordt op de bodem van de oven geplaatst en en het zelfreinigingsprogramma wordt ingeschakeld waarna het interieur schoon is gemaakt.

De katalyse reinigt het apparaat op 200 graden. Een speciale coating zorgt dat vetresten op de ovenwand automatisch worden afgebroken. Alleen de deur en bodem van de oven moeten na gebruik vochtig worden afgenomen.

Siemens Oven

Welke oven past bij u?

De belangrijkste punten hebben wij voor u op een rij gezet om tot de juiste keuze van uw nieuwe oven te komen. Deel uw keukengebruik en oven-ervaringen met uw aanschafadviseur zodat hij of zij met u kan meedenken om tot de meest geschikte oven te komen. Kies dan ook niet altijd voor de handige technologische snufjes, maar kies vooral voor gemak. Plaats de oven op een goede werkhoogte, uitgerust met nuttige functies en een goed reinigingsprogramma. Dit zorgt ervoor dat uw oven het favoriete apparaat in uw keuken wordt.

Ontdek meer over ovens

Wilt u meer weten over de verschillen tussen de diverse soorten functionaliteiten van een oven en/of magnetron? Lees dan het blogartikel: oven, magnetron of stoomoven?

Oven, Magnetron of Stoomoven?
Jeroen Vermaat
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak