Sous-vide

Geschreven door David van 't Hof in Inspiratie
12 juni 2017 | Aangepast op: 5 juni 2024

Chefkok in eigen keuken om de perfecte steak te bereiden? Dit lijkt mission impossible maar met de kooktechniek sous-vide tovert u zichzelf om tot sterrenchef. Ga aan de slag met sous-vide!

Wat is sous-vide?

Sous-vide is een Franse kooktechniek en betekent ‘onder vacuüm’. Vacuüm verpakt voedsel wordt gegaard met stoom. Het geheim van sous-vide is dat het eten gelijkmatig wordt gegaard door de constante lage temperatuur.

Sous Vide Koken

Hoe werkt sous-vide koken?

Met sous-vide koken kookt u groenten, vlees of vis dat vacuüm wordt verpakt. De gemiddelde temperatuur in het kookproces ligt tussen de 50 en 85 graden Celsius. De relatief lage temperatuur zorgt ervoor dat de gevoelige celstructuur van vlees, vis of groente niet wordt beschadigd. Zo heeft u een malse biefstuk en bijkomende voordeel is dat uw groenten veel meer vitaminen bevatten.

Critici kunnen beweren dat het vlees heerlijk mals is maar dat het krokante laagje ontbreekt. Dat is terecht, daarom raden wij aan om het vlees nog even kort in de pan aan te braden om die heerlijke krokante korst te krijgen.

Sous-vide apparaat

Er zijn verschillende sous vide apparaten die u ondersteunen in het bereiden van een heerlijke maaltijd. Zo zijn de mogelijkheden van een stoomoven waanzinnig, maar wilt u uw kook skills een stapje verder brengen? Denk dan bijvoorbeeld aan apparatuur van Miele, Neff of Gaggenau. Miele heeft een speciale vacuümlade (esthetisch mooi te verwerken met de stoomoven) waardoor het mogelijk wordt om echt sous-vide koken toe te passen in uw keuken.

Rekening houden met sous-vide koken

Om onaangename verrassingen met sous-vide te vermijden, geven wij graag een paar tips:

  • vlees en groenten hebben een verschillende kooktijd. Het is dan ook aan te raden om dit apart te bereiden. Wellicht is het interessant voor u om te informeren naar de warmhoudlade van Miele. Onze aanschafadviseur helpt u graag verder.
  • sommige groenten verliezen snel hun kleur in het kookproces met sous-vide, schrik daar dus niet van.
  • nadat uw vlees of vis vacuüm gegaard is, kunt u voor een krokant korstje het beste nog even het product aanbraden in de pan.
  • knoflook is minder geschikt voor sous-vide koken doordat het voor lange tijd wordt mee gekookt en een zeer sterke smaak afgeeft aan uw product.
  • koudgeperste oliën - zoals olijfolie - kan bitter worden als het te lang op warme temperaturen wordt gegaard in de vacuümverpakking.

Meer weten over sous-vide?

Wilt u graag meer weten over sous-vide koken? Neem dan contact op met een van onze aanschafadviseurs of maak een afspraak in onze toonzaal.

Afspraak maken
David van 't Hof
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak