Oven, magnetron een combi of stoomoven?

Geschreven op 12 oktober 2015 door Raymond Mosselman in Inspiratie

Bakken, braden, grillen, opwarmen of ontdooien. Welke functies gebruikt u veel en welke vooral niet? Het helpt om op deze vraag antwoord te geven zodat u zeker weet dat u de juiste keuze gaat maken bij de aanschaf van uw nieuwe oven, magnetron of combi. Wij hebben de belangrijkste functionaliteiten en weetjes op een rij gezet.

Direct naar oven en magnetrons

Oven

De primaire functie van een oven is bakken en braden. De drie basisstanden waar iedere oven over beschikt zijn: boven- en onderwarmte, hete lucht en grill. Dit zijn de functies van een standaard oven waardoor niet alle kookkunsten even gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd.

Magnetron

De primaire functie van een magnetron is opwarmen en ontdooien. Door microgolven worden de moleculen in beweging gebracht, hierdoor ontstaat warmte. Uiteraard wordt een magnetron ook gebruikt voor het ontdooien van bijvoorbeeld brood of vlees. Een groot voordeel van de magnetron is dat het eten snel klaar is. Daarbij is een solo magnetron de meest voordelige van dit rijtje.

Combimagnetron

Een combimagnetron is een magnetron gecombineerd met een oven. Een combimagnetron beschikt over alle functies van een oven en magnetron samen. Wel is het zo dat de bak-functie minder goed werkt dan in een normale oven. Het komt voor dat de binnenkant nog niet gaar genoeg is op het moment dat het piepje van het bak-programma afgaat. Ook is het goed om te weten dat de smaak van het eten, bereidt in een normale oven, beter is dan van een combimagnetron.

De meerwaarde van een combimagnetron is het draai-plateau. Dit zorgt ervoor dat het product evenredig wordt bereidt. Een ander belangrijk voordeel van de combimagnetron is dat het een relatief voordelig apparaat is als er wordt gekeken naar de functies waar een combimagnetron over beschikt.

Combi-oven

Zoals u wellicht al vermoedt is de combi-oven inderdaad een oven gecombineerd met een magnetron-stand. Feitelijk kan het dus in beiden voorzien, zowel oven- als magnetron functionaliteiten. Alleen is de oven functie beter waardoor u er zeker van kunt zijn dat al het eten wat u hier in maakt, goed gegaard naar buiten komt. Over het algemeen is de smaak van het eten uit de combi-oven ook net iets beter als u dit vergelijkt met de combimagnetron. Bent u een kokkerel dan is de combi-oven waarschijnlijk de beste keuze voor u. Eerlijk als wij zijn moet wel gezegd worden dat de combi-oven gemiddeld genomen wel iets duurder is dan de combimagnetron. Het enige nadeel ten op lichte van de combimagnetron is dat een combi-oven geen draai-plateau heeft. Maar doordat het over de juiste oven-functionaliteiten beschikt komt het product er wel goed gegaard uit.

Stoomoven - steamer

De stoomoven is uitermate geschikt voor alle gezonde foodies. Deze mag dan ook niet in dit rijtje ontbreken, vooral omdat het een gezonde manier van koken betreft. Iets waar steeds meer mensen mee bezig zijn. De voedingsstoffen en vitamines blijven namelijk behouden in een stoomoven. De kleur, smaak en textuur blijven beter behouden. U hoeft geen olie of vet te gebruiken waardoor nare kookluchtjes tot het verleden behoren. Let wel, dit is een solo wat wil zeggen dat het alleen kan worden gebruikt voor stoom koken.

Combi-stoomoven

Om het overzicht compleet te maken mag de combi-stoomoven niet vergeten worden. Deze heeft de functie van een oven gecombineerd met stoom. Uitermate geschikt voor koken en bakken. Doordat er met gecontroleerde stoom wordt gewerkt droogt uw cake niet uit. Middels een boiler buiten de oven wordt er een exacte hoeveelheid stoom toegevoegd aan de lucht in de oven waardoor deze op temperatuur blijft en door het stoomproces niet wordt verstoord.

Wilt u graag gedegen advies?

Met alle uitgebreide opties die mogelijk zijn op een individuele oven is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Dat begrijpen wij. Daarom stellen wij u eerst een paar vragen over uw wensen en huidige kookvoorkeuren. Op basis hiervan kunnen wij een goed advies uitbrengen wat voor type oven, magnetron, stoomoven of combinatie hiervan, het beste aansluit bij uw kookgemak.

Kom langs in het SmartDesign center en laat u adviseren.

Kom langs in het SmartDesign center

Tot slot een handig weetje over bakken

Bij het bakken van bijvoorbeeld een cake wordt er in een normale oven zo’n 30% vocht onttrokken aan het product. Met het gebruik van een stoomoven kan er worden ingesteld dat er bijvoorbeeld 30-60% vocht aan het product moet worden toegevoegd gedurende het bakproces. Op die manier droogt de cake niet uit. Het toevoegen van stoom op deze wijze heet ook wel gecontroleerde stoom.

Miele was de eerste die werkte met gecontroleerde stoom. Bij andere ovens viel er een druppeltje water op een gloeiende plaat wat zorgde voor stoom. En in het geval van de traditionele oven werd er vaak een kommetje met water toegevoegd zodat er toch extra vocht werd toegediend om te voorkomen dat de bakproducten zouden uitdrogen. Met de apparatuur van tegenwoordig is dit veel gemakkelijker.

Bekijk hier ons aanbod aan ovens en magnetrons. Wilt u graag andere bak- en kooktips vraag het dan gerust aan een van onze adviseurs.

Raymond Mosselman
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht
Maak een afspraak