Oven, magnetron een combi of stoomoven?

Geschreven door Raymond Mosselman in Inspiratie
12 oktober 2015 | Aangepast op: 15 juni 2021

Oven, magnetron een stoomoven of een combi? Bakken, braden, grillen, stomen, sous-vide garen, opwarmen of ontdooien. Welke functies gebruikt u veel en welke vooral niet? Het helpt om op deze vraag antwoord te geven zodat u zeker weet dat u de juiste keuze gaat maken bij de aanschaf van uw nieuwe oven, magnetron of combi. Wij hebben de belangrijkste functionaliteiten en weetjes op een rij gezet.

Direct naar oven en magnetrons

Kiest u voor een oven, magnetron, stoomoven of een combi?

Om een idee te geven van de verschillende mogelijkheden op het gebied van ovens, magnetrons, stoomovens en combi-apparatuur hebben wij dit uitgebreide artikel samengesteld. U vindt hierin meer over de:

Heeft u direct een vraag of wilt u graag uw wensen bespreken met ons? Neem dan contact met ons op.

Oven

Conventionele Oven Bakken

De primaire functie van een oven is bakken en braden. In een oven kunt u rauw producten garen of afbakken. De drie basisstanden waar iedere oven over beschikt zijn: boven- en onderwarmte, hetelucht en grill. Dit zijn de functies van een standaard oven waardoor niet alle kookkunsten even gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd. Voorbeelden van solo ovens zijn de conventionele oven en de heteluchtoven.

Wat zijn de functies van een oven?

Bakken en braden.

Voor wie is de oven geschikt?

De klassieke oven is geschikt voor de echte bakliefhebber. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een quiche. Een hartige taart met een harde bodem en een vochtige vulling. Deze wordt het beste bereid in een oven waarbij de onderwarmte (voor de knapperige bodem) in combinatie met hetelucht wordt gebruikt.

Goed om te weten

In een solo oven is het opwarmen van een maaltijd geen succes. Dit wordt wel verwarmd maar de warmte zorgt ook voor uitdroging van het product. Wilt u af en toe een kant-en-klaar-maaltijd verwarmen dan is een klassieke oven daar minder geschikt voor.

Wat betreft de luchttoevoer in de oven om de luchtcirculatie te beïnvloeden is het goed om te weten dat er drie principes zijn in de wereld van ovens.

2D = lucht wordt van achter naar voren in de ruimte gebracht.
3D = lucht wordt via een aantal ingangen op verschillende plekken in de oven gebracht.
4D = een kantelbare scope blaast warme lucht van onder naar boven voor een optimale luchtcirculatie.

Magnetron

De primaire functie van een magnetron is opwarmen en ontdooien. Door microgolven worden de moleculen in beweging gebracht, hierdoor ontstaat warmte. Uiteraard wordt een magnetron ook gebruikt voor het ontdooien van bijvoorbeeld brood of vlees. Een groot voordeel van de magnetron is dat het eten snel klaar is. Daarbij is een solo magnetron de meest voordelige van dit rijtje.

Wat zijn de functies van een magnetron?

Siemens Magnetron

Opwarmen en ontdooien.

Voor wie is de magnetron geschikt?

De magnetron is geschikt voor iedereen die veel gebruik maakt van het opwarmen van producten. Denk aan kant-en-klaar-maaltijden of voor het opwarmen van vloeistoffen zoals een beker melk.

Goed om te weten

Veelal wordt er met een magnetron gekozen voor de hoogste watt-stand om een product snel op te warmen. Met als gevolg dat de buitenkant van de maaltijd is verbrand en het aan de binnenzijde nog koud is. Het beste kan een product vaak in een opbouwende wattage-stand worden opgewarmd, waardoor het hele product goed is verwarmd.

Magnetron met draaiplateau

Een magnetron met draaiplateau heeft als voordeel dat het product gelijkmatig wordt verwarmd doordat het ronddraait in de magnetron. Een nadeel ervan is dat de inhoud beperkter is want doordat uw product moet kunnen ronddraaien kan het niet buiten het draaiplateau uitsteken.

Combi-magnetronoven

Een combimagnetronoven is een magnetron gecombineerd met een ovenfunctie. Hoofdzakelijk is het een magnetron waar een grillfunctie aan is toegevoegd. Hierdoor is het apparaat zeer geschikt voor het verwarmen of ontdooien van producten. Door de ovenfunctie is het ook mogelijk om producten te gratineren. Een diepvriespizza opwarmen én te voorzien van een knapperige bodem is met dit apparaat mogelijk.

Wat zijn de functies van een combi-magnetronoven?

Opwarmen en ontdooien en een beperkte oven-functie.

Voor wie is de combi-magnetronoven geschikt?

De combi-magnetronoven is geschikt voor de makkelijke kok. Wilt u vooral iets opwarmen of ontdooien en van tijd tot tijd een diepvriespizza of afbakbroodje bakken? Dan is de combi-magnetronoven geschikt voor u.

Goed om te weten

Goed om te weten over de combi-magnetronoven is dat de bak-functie minder goed werkt dan in een normale oven. Het kan voorkomen dat de binnenkant nog niet gaar genoeg is op het moment dat het piepje van het bak-programma afgaat. Met name dunne producten komen gaar en knapperig uit de combi-magnetronoven.

Een combi-magnetron beschikt over een draai-plateau waardoor het product op een gelijkmatige manier wordt verwarmd. Een ander belangrijk voordeel van de combimagnetron is dat het een relatief voordelig apparaat is als er wordt gekeken naar de functies waar een combimagnetron over beschikt. Meer weten over een combi-magnetron?

Combi-ovenmagnetron

Zoals u wellicht al vermoedt is de combi-oven een volwaardige oven gecombineerd met een magnetron-functie. Feitelijk kan dit apparatuur in beiden voorzien, zowel in oven- als magnetron functionaliteiten. Omdat het hoofdzakelijk een oven is kunt u er zeker van zijn dat het eten wat u hier in maakt, goed gegaard naar buiten komt.

Kip Uit De Oven

Het voordeel van een combi-ovenmagnetron is de snelheid waarmee een maaltijd klaar is. Denk bijvoorbeeld aan het grillen van een kip. Het is mogelijk om een bevroren kip in de combi-ovenmagnetron te leggen. Zet de hete lucht/grillfunctie op 220 graden. Hierdoor wordt het velletje lekker knapperig. Gebruikt u enkel deze stand voor een langere tijd dan gaat de kip verbranden en/of uitdrogen. In combinatie met de magnetron wordt de kip knapperig van buiten en tegelijkertijd van binnenuit gegaard met een flinke tijdsbesparing.

Wat zijn de functies van een combi-ovenmagnetron?

Bakken, braden, grillen, verwarmen en ontdooien.
Of bakken of braden gecombineerd met verwarmen.

Voor wie is de combi-ovenmagnetron geschikt?

De combi-ovenmagnetron is geschikt voor degene die graag in de keuken staat en veel gebruik maakt van gerechten in de oven bereiden. Denk aan heerlijke ovenschotels of het braden van mooie stukken vlees. En moet er af en toe een kop chocomelk worden verwarmd dan is dat snel gedaan.

Goed om te weten

Het is goed om te weten dat de combi-oven gemiddeld genomen iets duurder is dan de combi-magnetronoven. Het enige nadeel ten opzichte van de combi-magnetronoven is dat een combi-ovenmagnetron niet over een draai-plateau beschikt. Voor een ovenfunctie is dit geen probleem want door de onder- en bovenwarmte gecombineerd met de hete lucht komt het product er goed gegaard uit. Voor de magnetron-functie is het aan te raden om tussendoor de maaltijd of vloeistof even handmatig te verplaatsen voor een gelijkmatige verwarming.

Aeg Keukenapparatuur

Combi-ovenmagnetron met stoomfunctie

Wilt u naast de functies van een combi-ovenmagnetron ook nog graag een stoomfunctie op uw keukenapparaat? Kies dan voor de combi-ovenmagnetron met stoomfunctie. Dit is vooral voor de bakliefhebber. Een oven met stoomfunctie zorgt namelijk net voor dat beetje vocht wat u nodig heeft om uw bakproduct smeuïg te maken.

Wat zijn de functies van een combi-ovenmagnetron met stoomfunctie?

Bakken, braden, grillen, verwarmen en ontdooien.
Of bakken en braden gecombineerd met verwarmen.
Of bakken en braden gecombineerd met stoom.

Combi Oven met stoom

Voor wie is de combi-ovenmagnetron met stoomfunctie geschikt?

De combi-ovenmagnetron met stoomfunctie is er voor de echte bakliefhebber. Voor iemand die regelmatig gebruik maakt van een oven voor het maken van gerechten zoals ovenschotels of het braden van een mooi stuk vlees. Het voordeel van het extraatje van een stoomfunctie is dat vocht op het juiste moment wordt geïnjecteerd in de oven waardoor het vochtgehalte in het product op het gewenste niveau blijft. Een voorbeeld hiervan is als u een cake gaat bakken.

Het vocht in de cake verdampt. De oven meet het vochtgehalte in de oven en injecteert wanneer dit nodig mocht zijn de juiste hoeveelheid vocht. Hierdoor ontstaan er geen scheuren boven op de cake en blijft de binnenkant van de cake heerlijk smeuïg.

Of wat dacht u van een afbakbroodje dat vaak even onder de kraan wordt gedaan voordat het de oven in gaat. Met een gepulseerde stoomfunctie is dit niet nodig. Zet de oven op 210 graden en kies voor de optie stoom toevoeging. Op sommige apparaten is ook een speciaal programma ingericht waarbij de oven zelf weet op welk moment stoom moet worden toegevoegd. Zo haalt u een mooi bruin krokant broodje uit de oven dat van binnen goed gegaard is.

Tot slot een voorbeeld met rosbief. Wilt u rosbief in de oven braden dan is de regel dan ca. 30% van het vocht wordt onttrokken door de warmte. Hierdoor kan rosbief een tikje taai uit de oven komen. De oplossing hiervoor is door 20% stoom toe te voegen waardoor de rosbief lekker sappig blijft.

Goed om te weten

Het is goed om te weten dat een combi-ovenmagnetron met stoomfunctie niet alle drie tegelijk kan worden gebruikt. Het is de oven gecombineerd met de magnetronfunctie óf de oven gecombineerd met de stoomfunctie.

Moderne Zwarte Keuken Met Standbouw

Stoomoven

De solo stoomoven is uitermate geschikt voor een ieder die gezond eten hoog in het vaandel heeft staan. Iets waar steeds meer mensen mee bezig zijn. De voedingsstoffen en vitamines blijven namelijk behouden in een stoomoven. Koken op stoom is puur gemak. De kleur, smaak en textuur blijven beter behouden. U hoeft geen olie of vet te gebruiken waardoor nare kookluchtjes tot het verleden behoren. Let wel, dit is een solo apparaat, wat wil zeggen dat het alleen kan worden gebruikt voor stoom koken.

Wat zijn de functies van een stoomoven?

Stomen en Sous-vide garen.

Voor wie is de stoomoven geschikt?

De stoomoven geschikt voor de mensen die veel waarde hechten aan gezond eten. Zoals gezegd blijven vitamines en mineralen behouden door het eten te stomen in plaats van in een pan te koken. Vitamines en mineralen verlaten de groenten dan gedeeltelijk via het water. Daarnaast is een stoomoven weggelegd voor degene die genoeg ruimte in de keuken heeft voor een extra keukenapparaat. Ook sous-vide is een populaire kooktechniek die uitstekend kan worden toegepast in de stoomoven. Meer weten over sous-vide? Lees er meer over in ons artikel over sous-vide.

Goed om te weten

Het is goed om te weten dat met een solo stoomoven enkel gekookt kan worden op stoom. Dit betekent dat hierin niet kan worden gebakken of gebraden.

Stoomoven met magnetron

Een stoomoven met magnetron-functie heeft als belangrijkste voordeel dat er tijdbesparend kan worden gekookt. De magnetron-functie zorgt namelijk voor het verwarmen van het product terwijl de stoom ervoor zorgt dat het product op de juiste manier wordt gegaard mét behoud van vitamines en mineralen. Ook kan het apparaat apart worden gebruikt voor het verwarmen of ontdooien van producten.

Stoomoven Met Magnetronfunctie

Wat zijn de functies van een stoomoven met magnetron?

Stomen, sous-vide garen, verwarmen en ontdooien.

Voor wie is de stoomoven met magnetron geschikt?

De stoomoven met magnetron is geschikt voor iedereen die gezond eten erg belangrijk vindt en daarnaast eenvoudig een boterham wil ontdooien of een keer wil zondigen met een bakje popcorn uit de magnetron. Koken op stoom is puur gemak. U plaatst uw maaltijd in de oven, stelt ‘m in en hoeft hier vervolgens niet meer naar om te kijken. Roeren in pannen of overkokend water is niet meer aan de orde. Ook ‘onder vacuüm’ koken is mogelijk met de stoomoven met magnetronfunctie. Vacuüm verpakt voedsel wordt op een constante lage temperatuur gegaard met stoom. Meer weten over sous-vide?

Goed om te weten

In een stoomoven kan enkel worden gekookt op stoom. Dit betekent dat hierin niet kan worden gebakken of gebraden. Door de magnetron-functie is het wel mogelijk om te verwarmen of ontdooien.

Stoomoven Met Magnetron

Combi-stoomoven met volwaardige stoomfunctie

Wilt u graag het beste van beide werelden van is een combi-stoomoven met volwaardige stoomfunctie de absolute must-have in uw keuken. De oven is uitgerust met een volwaardige stoomfunctie waardoor u kunt bakken, braden én gezond kunt koken.

Miele was de eerste die werkte met gecontroleerde stoom in een oven. Bij andere ovens viel er een druppeltje water op een gloeiende plaat wat zorgde voor stoom. En in het geval van de traditionele oven werd er vaak een kommetje met water toegevoegd zodat er toch extra vocht werd toegediend om te voorkomen dat de bakproducten zouden uitdrogen. Met de apparatuur van tegenwoordig is dit veel gemakkelijker. Helemaal met een combi-stoomoven met volwaardige stoomfunctie.

Wat zijn de functies van een combi-stoomoven met volwaarde stoomfunctie?

Bakken, braden, stomen, sous-vide garen.
Of bakken en braden gecombineerd met stoom.

Voor wie is de combi-stoomoven met volwaarde stoomfunctie geschikt?

Dit apparaat is geschikt voor de compacte keuken, dit apparaat heeft namelijk nogal wat te bieden. Verschillende functies worden gecombineerd. Zo is het een geschikt apparaat voor degene die houdt van gezond en gemakkelijk koken én daarnaast houdt van bakken in een goede oven. Met de toevoeging van geïnjecteerde stoom blijft ieder baksel goed van smaak. En wilt u graag eens de kooktechniek sous-vide toepassen in eigen keuken? Ook dat is mogelijk met de combi-stoomoven met volwaardige stoomfunctie. Meer weten over sous-vide?

Goed om te weten

Doordat er met gecontroleerde stoom wordt gewerkt krijgt uw cake bijvoorbeeld geen kans om uit te drogen. Middels een boiler buiten de oven wordt er een exacte hoeveelheid stoom toegevoegd aan de lucht in de oven waardoor deze op temperatuur blijft en door het stoomproces niet wordt verstoord.

Ook is het goed om te weten dat u niet tegelijkertijd kunt koken en bakken. Deze functies kunnen wel los van elkaar worden toegepast in de oven, maar niet op hetzelfde moment. Het is dus of koken of bakken. Een voorbeeld om dit te verduidelijk is dat u niet tegelijkertijd aardappels kunt stomen en rosbief kunt bakken.

Wel kunt u de aardappels koken op stoom en zodra het programma is afgerond kunt u ervoor kiezen om de rosbief te bakken in de oven. Eventueel voorzien van geïnjecteerde stoom om de rosbief lekker sappig te houden.

Combistoomoven

Combi-stoomoven met gepulseerde stoomfunctie

Een combi-stoomoven met gepulseerde stoomfunctie is een oven waarbij de stoom wordt geïnjecteerd. Met deze combi is het mogelijk om te bakken met stoom. Het is hoofdzakelijk een oven waarbij stoom desgewenst wordt toegevoegd. Koken op stoom is niet mogelijk met deze oven. Wel kunt u natuurlijk een lasagne of gevulde paprika maken met de ovenfuncties van deze oven.

Wat zijn de functies van een combi-stoomoven met gepulseerde stoomfunctie?

Bakken en braden.
Of bakken met gepulseerde stoom.

Voor wie is de combi-stoomoven met gepulseerde stoomfunctie geschikt?

Voor iedereen die regelmatig wil bakken en braden en daarbij af en toe gebruik wil maken van een beetje toegevoegde stoom. Voor dat smeuïge stuk vlees of die heerlijk luchtige cake.

Goed om te weten

Het is goed om te weten dat er met een combi-stoomoven met gepulseerde stoomfunctie niet kan worden gekookt met stoom. Wel kan er worden gebakken met stoom. En kan de oven met al zijn ovenfuncties worden gebruikt voor bakken en braden.

Miele Premium Dealer

Wat is de beste keuze voor u?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het van belang om voor uzelf een goede inschatting te maken welke functies is nu gebruikt en welke u mist. Een oven met alles erop en eraan kan fijn lijken, maar als u hier weinig gebruik van maakt is het misschien zonde van uw keukenbudget. Bent u juist een echte bakliefhebber of amateur chefkok?

Dan kan het handig zijn om een combi-apparaat te kiezen. En speelt keukenruimte geen rol in de keuze voor uw keukenapparatuur dan kunt u kiezen voor meerdere apparaten.

Naar onze mening is de ideale combinatie voor de kookliefhebber een combi-stoomoven met volwaardige stoomfunctie en een combi-ovenmagnetron met stoomfunctie. Op die manier kunt u vrijwel alles tegelijkertijd bereiden zodat u een complete maaltijd op tafel kunt zetten uit uw ovens.

Wilt u graag gedegen advies?

Met alle uitgebreide opties die mogelijk zijn is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Dat begrijpen wij. Daarom stellen wij u eerst een paar vragen over uw wensen en huidige kookvoorkeuren. Op basis hiervan kunnen wij een goed advies uitbrengen wat voor type oven, magnetron, stoomoven of combinatie hiervan, het beste aansluit bij uw kookgemak.

Kom langs in het SmartDesign center en laat u adviseren.

Kom langs in het SmartDesign center Meer informatie over ovens en magnetron
Raymond Mosselman
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak