Van koken op gas naar inductie: Een slimme overstap

Geschreven door in Inspiratie
22 november 2023 | Aangepast op: 22 november 2023

De manier waarop we koken verandert. Steeds meer mensen maken de overstap van koken op gas naar inductie. Maar wat zijn precies de voordelen van deze overstap? In dit artikel gaan we dieper in op de redenen en voordelen van het koken op inductie. Daarnaast bespreken we specifieke pannen en grillplaten die uitermate geschikt zijn voor deze manier van koken.

Koken Gas Of Inductie

Waarom overstappen van gas naar inductie?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen overstappen van koken op gas naar inductie:

  • Veiligheid: Er is geen open vuur en de kookplaat koelt snel af.
  • Energiezuinig: Inductie is vaak efficiënter dan gas, waardoor er minder energie verbruikt wordt.
  • Gemak en snelheid: Water kookt sneller en de temperatuur is eenvoudig te regelen.
  • Schoonmaken: Een vlakke plaat is veel makkelijker schoon te maken dan gaspitten.

De rol van pannen bij inductiekoken

Niet elke pan is geschikt voor inductie, daarom is het belangrijk om te investeren in kwaliteitspannen die speciaal voor deze kookmethode zijn ontworpen. Een voorbeeld hiervan zijn de RVS koekenpannen van Demeyere. Deze pannen zijn niet alleen duurzaam, maar hun unieke 7-laagse constructie maakt ze ook zeer efficiënt. Dit betekent dat u de inductiekookplaat eerder op een standje lager kunt zetten, wat weer resulteert in minder energiekosten.

Als u graag grillt, is de Grillplaat Le Creuset een uitstekende keuze. Deze gietijzeren grillplaat is geschikt voor inductie en heeft twee afzonderlijke kookzones. Zo kunt u twee gerechten tegelijkertijd bereiden, wat tijd en energie bespaart. Dankzij de grote handgrepen kunt u hem eenvoudig verplaatsen van de kookplaat naar de oven of naar de tafel, zelfs met ovenhandschoenen.

Inductie Kookplaten

Voordelen van koken op inductie in detail

Zoals aangegeven zijn er veel voordelen wat betreft koken op inductie. Laten we wat dieper ingaan op deze voordelen:

Veiligheid

Een van de grootste voordelen van koken op inductie is de verhoogde veiligheid. Doordat er geen open vuur is, wordt het risico op brand aanzienlijk verminderd. Dit is vooral handig in gezinnen met kinderen of huisdieren die mogelijk onbedoeld bij het fornuis kunnen komen. Daarnaast worden de kookplaten zelf niet zo heet als bij een gaskookplaat, omdat de warmte direct in de pan wordt gegenereerd. Dit minimaliseert het risico op brandwonden, mocht de kookplaat per ongeluk aangeraakt worden.

Energiezuinigheid

Inductiekoken is bijzonder energiezuinig. De technologie zorgt ervoor dat de warmte direct naar de pan gaat, waardoor er weinig tot geen warmteverlies is. Hierdoor is uw maaltijd sneller klaar en bespaart u op energiekosten. Vooral bij langdurig koken, zoals het laten sudderen van stoofschotels, kan dit een groot verschil maken in de energierekening.

Gemak en snelheid

De bediening van een inductiekookplaat is eenvoudig en intuïtief. Met de aanraakgevoelige bediening kunt u de temperatuur precies instellen, wat ideaal is voor complexe gerechten die een specifieke bereidingstemperatuur vereisen. Daarnaast reageert een inductiekookplaat vrijwel onmiddellijk op temperatuurwijzigingen, waardoor u snel kunt schakelen tussen hoge en lage temperaturen. Dit is met name handig voor gerechten die een hoge temperatuur vereisen en daarna op laag vuur moeten sudderen.

Onderhoud en schoonmaak

Het onderhoud van een inductiekookplaat is eenvoudiger dan dat van een gasfornuis. De vlakke glazen of keramische plaat is met een vochtige doek gemakkelijk schoon te maken. U hoeft zich geen zorgen te maken over voedselresten die tussen roosters of gaspitten vallen, want die zijn er simpelweg niet. Dit maakt het schoonmaken na het koken minder tijdrovend en stressvol, zodat u langer kunt genieten van de maaltijd of uitgebreid kunt natafelen met uw gezin of vrienden.

Inductie Kookplaat

Inductiekookplaten bij Smartdesign Keukenstudio

De overstap van koken op gas naar inductie biedt tal van voordelen op het gebied van veiligheid, energie-efficiëntie, gemak en onderhoud. Wilt u uit esthetisch oogpunt liever niet dat het afzuigsysteem zichtbaar is in uw keuken? Bekijk dan onze inductiekookplaten met afzuiging.

Maak de slimme keuze en laat u informeren over de mogelijkheden van inductie in uw situatie. Bij Smartdesign Keukenstudio adviseren we u graag en kunt u kennis maken met ons aanbod inductiekookplaten.

Plant u liever meteen een afspraak in zodat we gegarandeerd de tijd voor u hebben? Maak dan alvast een afspraak via de website. We kijken ernaar uit u binnenkort te verwelkomen.

Maak een afspraak Of stel uw vraag
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak