Zo onderhoudt u uw vaatwasmachine

Geschreven door Raymond Mosselman in Inspiratie
25 augustus 2015 | Aangepast op: 17 december 2020

Het klinkt zo goed. 3-in-1 of zelfs 4-in-1 vaatwastabletten waarbij alle belangrijke schoonmaakmiddelen voor de vaat in 1 tabletje geperst zitten. Toch is dit type tabletten niet aan te raden voor een lang en gelukkig leven van uw vaat en vaatwasser.

Een 3-in-1 vaatwastablet bestaat uit sop, glansspoelmiddel en zout. De wascyclus gaat als volgt. De eerste fase is het voorspoelen en soppen van de vaat. Fase 2 is het spoelen waarvoor het glansspoelmiddel wordt gebruikt. Bij de laatste fase wordt het zout ingezet om het water te ontharden. Het geval is dat als de vaatwastablet wordt losgelaten in de vaatwasser, alle componenten tegelijkertijd in werking worden gesteld. U begrijpt, dat kan niet optimaal werken. Als u uw kleding wast doet u toch ook niet het wasmiddel en de wasverzachter in één wasbolletje?

Instellingen van de vaatwasser

Voordat u uw vaatwasser gaat gebruiken kunt u het beste rekening houden met de volgende punten:

• Waterhardheid
• Type programma

De waterhardheid is per gemeente verschillend. Via Google kunt u snel achterhalen wat de score van de waterhardheid in uw gemeente is. Die score voert u in, in uw vaatwasser waardoor deze weet hoeveel zout – en dus kalk – er in het water zwerft. Op basis hiervan wordt het zoutgehalte bijgehouden. Als er geen zout wordt bijgevuld in de machine maar alleen wordt vertrouwd aan het onderdeel ‘zout’ in de vaatwastablet, raakt de machine de kluts kwijt. Het kan namelijk (nog) niet inschatten wanneer het welk onderdeel van de tablet nodig heeft.

Naast de hardheid van het water is het type programma dat u kiest ook van belang. Hoe korter het programma is dat u heeft gekozen, des te meer moeite het kost om de vaatwastablet te laten oplossen. Dit veroorzaakt verstopping in de leidingen van de vaatwasser. Alleen bij hoge temperaturen lost een vaatwastablet volledig op.

Vaatwasser Onderhoud

Vaatwasser eco-tips

Tegenwoordig hebben nieuwe vaatwassers een ECO-knop. Dit is een energiezuinig programma wat slim omgaat met het waterverbruik. De temperatuur van een eco-programma ligt tussen de 45 en 55 graden dus een 3-in-1 tablet is hier niet geschikt.

Ook hebben de meeste vaatwassers een startuitstel-programma. Stel de vaatwasser vast in voor de nacht (nachtstroom). Zet uw vaat gedurende de avond in de vaatwasser en zonder er over na te hoeven denken draait de vaatwasser zijn dienst op de goedkopere nachtstroom.

"Als u uw kleding wast doet u toch ook niet het wasmiddel en de wasverzachter in één wasbolletje?"

Wat kunt u beter wel gebruiken

Maar wat kunt u dan beter wel gebruiken. Koop de classic vaatwastablet, ja die simpele en goedkope. Koop een losse fles glansspoelmiddel en een aparte doos met vaatwas-zout. Houd bij dagelijks gebruik rekening met één fles glansspoelmiddel per 2 maanden en één zout-bijvulling eens per half jaar bij een relatief hoge waterhardheid. Als u dan toch het glansspoelmiddel bijvult, controleer dan ook even de zeef en laat de vaatwasser één programma draaien zonder vaat.

En last but not least. Sluit altijd de klep van uw vaatwasser. Als u de klep een stukje open laat, gaat dit ten koste van de rubbers. Helemaal als een programma net is afgelopen en de damp eruit ontsnapt, laat de klep dan dicht of pak de vaatwasser uit en sluit gelijk de vaatwasser. Laat u de stoom ontsnappen door een kiertje, kan dit schade aan uw andere keukenkastjes veroorzaken die niet onder de garantie valt.

Meer weten over vaatwassers?

Vaatwassers
Raymond Mosselman
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak