Welke soorten greeploze keukens zijn er?

Geschreven door in Inspiratie
11 februari 2019 | Aangepast op: 17 februari 2022

Overweegt u een greeploze keuken? Een strakke, tijdloze en moderne keuken. Geen poespas en handig om schoon te maken. Maar is een greeploze keuken wel echt zo onderhoudsvrij? Ontdek of een greeploze keuken iets voor u is. Wij hebben de mogelijkheden en voor- en nadelen voor u samengevat.

Mogelijkheden voor de greeploze keuken

Komgreep of greeplijst

Een komgreep of greeplijst is een relatief eenvoudige manier voor het openen van laden en kasten in en greeploze keuken. Een komgreep of greeplijst loopt volledig door in het ontwerp van de keuken en komt tegemoet aan de strakke uitstraling.

Greep verwerkt in kastdeur

Ook is het mogelijk om te kiezen voor een greep die verwerkt is in een kastdeur. Bijvoorbeeld ingefreesde fronten waarbij – uit het zicht – de kastdeur toch makkelijk kan worden geopend zonder gelijk vingerafdrukken achter te laten.

Mechanische of elektronische toepassing

Een relatief kostbaar maar populaire toepassing voor greeploze keukens zijn de tip-on, push-to-open of sensor-oplossingen. Heeft u geen hand meer vrij tijdens het koken? Geef met uw elleboog of voet een tik tegen het kastje en voilà, de lade of kast opent automatisch.

Nanotechniek in de keuken

Naast greeplijsten of andere oplossingen voor een greeploze keuken, kunt u ook denken aan speciaal gecoate kasten. Deze zijn op een speciale manier behandeld en voorzien van een laag die weinig vingerafdrukken e.d. achterlaat. Denk bijvoorbeeld een de Fenix uitvoering. De nano-technologie die erin is verwerkt neemt minder vettige substanties op en heeft zelfs een licht-helend vermogen als het gaat om bijvoorbeeld een klein krasje.

Nu duidelijk is geworden wat de mogelijkheden zijn, geven we de voor- en nadelen van deze toepassingen.

Fenix Keuken Mokka

Bekijk deze Fenix showroomkeuken van next125.

next125 Fenix keuken

Greeploze keuken voordelen

De belangrijkste voordelen van een greeploze keuken zijn:

 • Gemakkelijk schoon te maken door de gladde fronten
 • Strak en modern design
 • Een greeploze keuken lijkt optisch groter
 • Een greeploze keuken is kindvriendelijk(er) omdat er geen grepen uitsteken waar kinderen zich aan kunnen stoten.

Greeploze keuken nadelen

De belangrijkste nadelen van een greeploze keuken zijn:

 • Vingerafdrukken zijn net iets eerder aanwezig dan in het geval van een keuken met handgreep
 • Mechanische of elektronische van de deuren kunnen onbedoeld opengaan als u er tegenaan leunt
 • Door de techniek die nodig is voor het mechanisch of elektronisch openen, zorgt ervoor dat er minder kastruimte is ten opzichte van een traditionele keuken.
 • Een komgreep beperkt de mogelijkheden van de indeling van kasten. (Zo kan bv. een grote koel-/vriescombinatie niet in combinatie met een horizontale komgreep.)
 • Een komgreep kost ruimte.

Een tip van ons: heeft u een jong gezin of regelmatig kleine kinderen over de vloer? Kies dan eerder voor matte fronten in plaats van RVS of hoogglans fronten. Vetspetters en vingerafdrukken zijn simpelweg niet te voorkomen. Door te kiezen voor een mat front, springen deze vlekjes minder snel in het oog.

Is een greeploze keuken duurder?

Een vraag die meerdere mensen stellen is: is een greeploze keuken duurder? Het antwoord is ja, over het algemeen wel als je het een op een vergelijkt met een keuken met grepen. Door de techniek die erbij komt kijken is een greeploze keuken relatief gezien, duurder.

Bent u nog niet zeker van een greeploze keuken dan hebben we ook de voors en tegens voor u op een rij gezet voor een keuken met grepen.

De voordelen van een keuken met greep

De belangrijkste voordelen van een keuken met greep zijn:

 • de fronten van een keuken met greep blijven schoner in verhouding tot een greeploze keuken
 • met een greep hoeft u niet na te denken hoe u een la of keukenkast opent. Het is een intuïtieve handeling in tegenstelling tot een greeploze keuken waarbij het vaak de vraag is hoe de deur of lade moet worden geopend.
 • een keuken met greep is goedkoper dan een greeploze keuken omdat er geen techniek is vereist, die vaak wel nodig is voor bijv. servo-drive.
 • met de toepassing van een greep heeft u meer kastruimte in tegenstelling tot een greeploze keuken met bijvoorbeeld servo-drive.
 • een greep kan uw keuken personaliseren, denk bijvoorbeeld aan een gekleurde of grote greep, of juist een bescheiden knopje.
 • doordat er geen verdere techniek komt kijken bij een greep is er ook geen sprake van storingen.

De nadelen van een keuken met greep

De belangrijkste nadelen van een keuken met greep zijn:

 • een nadeel van een keuken met greep is dat het iets meer tijd kost om de keuken schoon te maken
 • door te kiezen voor een greep kan de keuken een onrustig uiterlijk krijgen

Is een greeploze keuken iets voor u?

Wilt u graag goed advies voor uw keuken? Een keuken met of zonder grepen? Kom langs in het SmartDesign center in Maassluis en onze keukenadviseurs kijken samen met u naar de slimste en smaakvolste keuken voor u.

Maak een afspraak Neem contact met ons op
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak