Een gezonde keuze begint in uw eigen keuken

Geschreven door Stijnie Bakker in Inspiratie
15 november 2023 | Aangepast op: 16 november 2023

Het maken van een gezonde keuze begint in uw eigen keuken. Van ontbijt tot lunch en diner, en zo nu en dan een tussendoortje. Om het uzelf makkelijk te maken om iedere dag weer te kiezen voor gezonde voeding, is het goed om niet alleen na te denken over wat u eet. Maar ook zeker hoe u dit eten klaarmaakt.

Gaggenau Stoomoven

Een gezonde keuze

Omdat we ons steeds bewuster worden van het belang van gezond en voeding rijk eten, is er ook steeds meer vraag naar hulpmiddelen of keukenapparatuur die daarop inspelen. Of u nu een gezonde leefstijl nastreeft omdat het roer drastisch om moet vanwege uw gezondheid, of simpelweg omdat u dit zelf belangrijk vindt. Weet dan dat er een aantal keukentools zijn die het u makkelijker maken.

Wat is uw situatie op dit moment?

Staat u op het punt om een nieuwe keuken uit te zoeken? Wilt u graag keukenapparatuur vervangen? Of wilt u op een laagdrempelige manier starten met het aannemen van een gezonde leefstijl? In dit artikel geven we handige suggesties. We beginnen met hét paradepaardje van de gezonde keuken, dat is de stoomoven.

Een gezond keuze voor u en uw keuken.

Stoomoven

De stoomoven is een favoriet keukenapparaat als het gaat om gezond koken. Het grote voordeel is dat er geen drupje boter of olie aan te pas komt en het eten niet in zijn eigen vet of kookwater drijft. De producten gaan namelijk in speciale stoomovenpannen (met of zonder gaatjes, dat is afhankelijk van het product). Daardoor worden voedingsstoffen beter in het product vastgehouden. Daarbij zijn groenten knapperig en vlees blijft sappig én heeft het veel meer smaak. En tot slot een esthetisch punt, want de kleur en vorm blijven behouden wanneer het wordt gemaakt in de stoomoven.

De voordelen van een stoomoven, naast het feit dat het zorgt voor een gezonde bereiding, zijn:

  • Een complete maaltijd kan in één keer worden bereid
  • Er is minder vaat
  • Een combi-stoomoven is multifunctioneel want het heeft verschillende functies zoals ontdooien, opwarmen, pocheren, grillen, etc.
  • Het voordeel van een combi-stoomoven is dat het ruimte bespaard en er meerdere functionaliteiten in één keukenapparaat zijn.

Wilt u meer weten over de stoomoven, lees dan verder op de stoomoven-pagina.

Sous-vide koken

Een kooktechniek die ook geliefd is als het gaat om gezonde bereiding is sous-vide. Vacuümverpakt voedsel wordt op een constante, lage temperatuur in de stoomoven verwarmd. Een andere manier is het vacuümverpakt voedsel verwarmen in een waterbad in de pan. Bij deze manier is het echter belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden.

Bij sous-vide koken wordt het voedsel gelijkmatig en geleidelijk gegaard. Een paar voordelen zijn:

  • De producten behouden de natuurlijke sappen
  • De natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen blijven behouden
  • Vitaminen en mineralen verdwijnen niet in kookwater

Voor sous-vide is het praktisch om te werken met een vacumeerlade. Zo kunt u de producten in een handomdraai vacumeren. Heeft u een (combi-)stoomoven? Dan is het eenvoudig om het voedsel op basis van de sous-vide kooktechniek te bereiden in uw stoomoven.

Wilt u liever een instapmodel voor het sous-vide koken om eerst te bekijken of het iets voor u is? Dan zijn er ook keukentools zoals een sous-vide vacuüm startset. Met onderdelen als een sous-videstick, zakken en vacuümpomp, kunt u aan de slag met de sous-vide kooktechniek.

Sous Vide Vacuum

Wokken op gas of inductie

Een wellicht bekendere kookmethode is wokken. Het voordeel van de wok is dat er geen boter bij komt kijken. Hooguit een lepel olie. Eten is binnen een mum van tijd klaar omdat er op hoge temperatuur kortdurig wordt gewokt. En doordat bijvoorbeeld groenten in korte tijd snel worden gegaard, blijft het vitamineverlies beperkt.

Wokken kennen we in eerste instantie als kooktechniek waarbij op direct vuur wordt gekookt. Hiervoor is – in de Nederlandse keuken – gas noodzakelijk. Maar omdat de beweging naar duurzaamheid en een beter milieu wordt gemaakt, is een inductiekookplaat een veelgemaakte keuze. Om toch tegemoet te komen aan de fanatieke wok-kok, zijn er nu inductiekookplaten met een wok-faciliteit die als volwaardig alternatief dienen. Bekijk als voorbeeld de AEG Fusion wok pan.

appartement-brielle-05

Starten met het aannemen van een gezonde leefstijl

Wilt u meteen aan de slag? Dan zijn dit mooie start-stappen om mee te beginnen. Op weg naar een gezonde leefstijl.

Pannen met anti-aanbaklaag

Op eenvoudige stap die u vandaag nog kunt zetten, is kritisch kijken naar uw pannenset. Heeft u pannen die weinig vetstof nodig hebben om succesvol een heerlijk gerecht op tafel te toveren? Denk aan pannen van Demeyere bijvoorbeeld. Deze heeft een keramische anti-aanbaklaag, die PFTE/FPAS vrij is. Een klein beetje boter of arachide- of maïsolie zijn genoeg om een krokant knisperrandje aan uw vlees te krijgen, zonder dat deze doordrenkt is van het vet.

Personal blender

Een gezond ontbijtje in een handomdraai maakt u met een personal blender. Een fijne blender bestaat uit elementen die in de vaatwasser mogen en die eventueel makkelijk in een keukenkast past. Binnen een paar minuten heeft u al een gezond ontbijtje bomvol vitamines en mineralen. En het voordeel van een personal blender is dat de fles waarin geblend wordt, ook meteen de fles is die u kunt meenemen of direct uit kunt drinken.

Het begint met het behouden van gezonde voedingsstoffen

Gezonde keuzes maken als het gaat om voeding heeft alles te maken met de bereiding ervan. En dan vooral hoe de voedingsstoffen zo optimaal mogelijk behouden blijven, zodat u precies deze tot u neemt. Voor de hand ligt om onbewerkt en rauw voedsel te eten. Toch is het ook zeker gezond om eten met warmte te bereiden, omdat het lichaam voedingsstoffen dan makkelijker opneemt.

Het bekende nadeel is dat voedingsstoffen verloren gaan als ze worden gekookt. Te veel hitte breekt vitamines en mineralen af. Of ze verdwijnen simpelweg in het kookwater. Gelukkig zijn er vernuftige keukenapparaten en -accessoires die er juist voor zorgen dat deze vitamines en mineralen behouden blijven tijdens het bereidingsproces. U weet nu welke gezonde bereidingsmethoden er zijn om te gaan voor een gezonde keuze in uw keuken.

Wilt u een gezonde keuze maken voor in uw keuken?

Kom dan langs bij het SmartDesign center in Maassluis en wij demonstreren u graag de mogelijkheden om tot een gezonde keuze voor uw keuken te komen. Benieuwd naar de ervaringen van de klanten die u voor gingen? Lees dan bijvoorbeeld de reviews die zijn geschreven op Qasa.

Wilt u liever meteen een afspraak inplannen zodat we gegarandeerd de tijd voor u hebben? Maak dan alvast een afspraak via de website. Dan zien we u graag binnenkort.

Maak een afspraak Of stel uw vraag
Stijnie Bakker
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak