Koelkast indelen doe je zo

Geschreven door Jeroen Vermaat in Inspiratie
16 juni 2016 | Aangepast op: 17 december 2020

Een koelkast indelen doe je zo

Kent u dat? De boodschappen voor de aankomende week zijn weer in huis gehaald en nu wordt het pas echt interessant. Hoe krijgt u alle koel- en vriesproducten passend in uw koel- en vrieskast? Het merendeel gaat er eens goed voor staan en past de tetris-tactiek toe! Puzzel de boodschappen op zo’n manier in elkaar dat alles erin past en de deur dicht kan. Maar wist u dat er een manier is om uw koelkast het beste in te delen? Wij vertellen u daar graag meer over.

Koelkast Indelen Doe Je Zo Tetris

Hoe deel ik mijn koelkast in?

Een doorsnee koelkast heeft verschillende temperaturen per plank. Tegenwoordig zijn er ook koelkasten verkrijgbaar waarbij de temperatuur per plank kan worden geregeld. Uitgaande van de reguliere koelkast is het prettig om het onderstaande advies in uw achterhoofd te houden bij het inpakken van uw koelkast.

Groente- en fruitlade

De naam zegt het al. De groente- en fruitlade is geschikt voor het bewaren van uw groente en fruit maar bijvoorbeeld ook voor uw kruiden, champignons en voorverpakte groenten.

Een uitzondering is exotisch fruit zoals ananas en mango. Deze kunt u het beste bewaren in uw fruitschaal bij kamertemperatuur.

Onderin de koelkast

De onderste plank van de koelkast is het meest koude deel van uw koelkast. Hier kunt u het beste uw vlees, vis en gevogelte bewaren en dan het liefst achterin uw koelkast. Ook zuivel kunt u prima onderin uw koelkast leggen.

Bovenin de koelkast

Sauzen, kaas en boter kunt u beter bovenin de koelkast bewaren. Dit is het relatief gezien warmere deel van de koelkast. Ook ongeopende pakken vruchtensap kunnen hier goed toeven.

Middelste deel van de koelkast

Heeft u een verjaardagsfeest? Maak dan wat ruimte in het midden van uw koelkast zodat u uw taart en gebak kwijt kunt op de middelste plank. Zo ook de geopende potten, broodbeleg en kaas- en vleeswaren.

Koelkastdeur(en)

De koelkastdeur is een uitstekende bewaarplek voor uw boter, margarine, eieren en koffiemelk-cupjes. Maar ook potjes, kleine pakjes drinken voor uw schoolgaande kinderen en eventuele medicijnen of gezichtsmaskertjes.

Onderin is er plek voor flessen frisdrank en geopende pakken met zuivel of vruchtensap.

Koelkast Standaard 2016 Voedingscentrum

Koele tips

Tomaten kunt u het beste buiten uw koelkast bewaren. Door de koeling kan de tomaat flauw smaken en ook wordt het aantal goede voedingsstoffen verminderd. Bewaar uw tomaten daarom liever op een donkere en koele plaats, samen met de courgette, komkommer en aardappels.

De ideale temperatuur van uw koelkast is 4 ºC, ook met het oog op het milieu. Lagere temperatuur kost onnodig veel energie en een hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat het voedsel sneller bederft.

Citrusvruchten smaken het lekkerste bij een kamertemperatuur van ca. 8 - 10 ºC, maar blijven langer goed bij een lagere temperatuur. Ze gaan dan zo’n drie à vier weken mee.

Bewaar vlees in vetvrij papier op de onderste plank, het liefst achterin uw koelkast. Op die manier wordt het vlees goed gekoeld en kan het blijven ademen voor het vetvrije papier.

Download voor het totaaloverzicht van uw koelkastindeling de Koelkast Standaard van het Voedingscentrum.

Meer informatie over een koelkast met fresh zone?

Koelkasten met een vers zone
Jeroen Vermaat
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak