Fabels over de vaatwasser

Geschreven door Jeroen Vermaat in Inspiratie
22 augustus 2017 | Aangepast op: 17 december 2020

De vaatwasser, een van de meest dankbare apparaten in de keuken. Vuile vaat wordt in een handomdraai weer gereinigd en gedroogd. Het hoeft nu alleen nog maar terug de kast in. De technologie van de vaatwasser heeft door de jaren heen behoorlijke vooruitgang geboekt, toch bestaan er nog een aantal misverstanden als het op de vaatwasser aankomt. Graag praten wij u hierover bij in dit artikel over de vaatwasser.

Vaatwasser fabel 1: Voorspoelen zorgt voor betere resultaten

Al vanaf de jaren 60 en 70 - bij de intrede van de vaatwasser in onze huishoudens - spoelden de kritische huisvrouwen de vaat voor, voordat de vaatwasser aan het werk werd gezet. Nog steeds wordt dit zo gedaan, met de gedachte dat dit nodig is voor schone vaat. Met de moderne afwasmachines van tegenwoordig is dit alleen niet langer nodig. Zo bespaart u niet alleen water, maar ook tijd.

Vaatwasser Miele

Vaatwasser fabel 2: Spoel met de hand en verbruik minder water

Een ander vooroordeel over de vaatwasser is dat het enorm veel water verbruikt. In de afgelopen jaren hebben deskundigen ervoor gezorgd dat het waterverbruik met 70% is verminderd. Het is bijna onmogelijk geworden om met de hand af te wassen en minder water te verbruiken dan de vaatwasser. Naast het feit dat het minder kost door minder waterverbruik, is het ook beter voor het milieu om uw vaat door de vaatwasser te laten reinigen.

Vaatwasser fabel 3: Zout hoeft niet te worden bijgevuld in de vaatwasser

Waarom is het mogelijk om extra zout bij te voegen in uw vaatwasser als dit tegenwoordig ook in de tabletten is verwerkt? Regenererend zout is nodig om het water te verzachten. Vaatwassers van nu hebben een genoemde ionenwisselaar, die zorgt ervoor dat het kalk uit het water wordt gefilterd. Deze ionenwisselaar wordt geregenereerd door het toegevoegde zout. Dit wordt niet geactiveerd door de werking van een tablet. Om langer van uw vaatwasser te genieten en zo min mogelijk kalkvorming te krijgen, is het raadzaam om geregeld zout in uw vaatwasser bij te vullen.

Vaatwasser fabel 4: Een chaotisch ingepakte vaatwasser geeft het beste resultaat

Kent u de mythe dat een chaotische vaatwasser betere resultaten zou opleveren aangezien de waterstraal beter in hoeken en ruimtes zou worden gericht? Niets is minder waar. Niet voor niets is er al een soort indeling in uw vaatwasser gemaakt door de rekken en speciale bestekmand of -lade. Door deze indeling aan te houden kan het water overal goed bij en wordt dit gelijkmatig verdeeld in de machine. Daarom is het advies: voor het beste wasresultaat, pakt u uw vaatwasser in naar de plek waar de fabrikant het bedoeld heeft.

Chaotische Vaatwasser

Vaatwasser fabel 5: Om verkalking in de vaatwasser te voorkomen kiest u voor afwisselende programma’s

Vaak wordt er gedacht dat het nodig is om af en toe te wisselen van wasprogramma om verkalking te voorkomen. Een langer programma met een hogere temperatuur lijkt nodig om dit tegen te gaan. Dit is een fabel. Zoals gezegd hebben de vaatwassers van nu een ionenwisselaar, deze ontkalkt het water. Hoe kort of lang een programma duurt heeft hier niets mee te maken. De beste manier om verkalking tegen te gaan is om regelmatig regenererend zout in de vaatwasser bij te vullen. Natuurlijk is het niet verkeerd om eens per maand een programma met de hoogste temperatuur te laten draaien om eventuele vetresten los te weken en op die manier zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw vaatwasser.

Eco Programma Vaatwasser

Vaatwasser fabel 6: Eco-programma’s verbruiken meer door de duur

Eco- of bioprogramma’s op de vaatwasser nemen gemiddeld zo’n 3 tot 5 uur in. Daarom denken veel mensen dat deze programma’s meer energie verbruiken dan reguliere programma’s. Dit is alleen niet juist. Hoe dit zit? Het eco-programma verbruikt namelijk minder water en het wordt minder sterk verwarmd. Om toch een effectieve schoonmaak te garanderen blijft het water gewoon langer aanwezig in de machine.

Meer weten over vaatwassers?

Wilt u meer weten over de geschikte vaatwasser voor u? Of kent u nog een vaatwas-fabel waar u niet zeker van bent? Vraag het gerust aan een van onze keukenadviseurs!

Afspraak maken
Jeroen Vermaat
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak