Keukenblad schoonmaken

Voor het juiste onderhoud

Uw keukenblad schoonmaken en onderhouden?

Heeft u een luxe keukenblad van materiaal zoals Graniet, Hardsteen, Dekton, Keramiek of Composietsteen? En wilt u graag weten hoe u dit het beste kunt schoonmaken en onderhouden? Bekijk dan deze pagina met handige tips.

Tips voor het dagelijks onderhoud

Voor het dagelijks onderhoud van uw keukenblad neemt u het af met een keukendoek en een schoon sopje met een klein beetje afwasmiddel. Is uw blad schoongemaakt, spoel het dan af met lauwwarm water. Maak tot slot uw blad droog met een schone droge theedoek. Eventuele zeep- en waterresten worden zo opgenomen.

Doffe witte of bruine vlekken

Heeft u last van kalkvlekken of doffe witte of bruine vlekken? Breng wat schoonmaakazijn of citroen aan op de vlek en laat dit even intrekken. Behandel het vervolgens met een melaminespons die u eerst licht vochtig maakt en vervolgens goed uitknijpt voor voldoende wrijving. Spoel uw blad na met lauwwarm water en maak het droog met een schone droge theedoek.
Let op dat zuur niet in contact komt met andere materialen zoals hardsteen of marmer.

Vet, koffie/thee of rode wijn​ vlekken

Heeft u een vette, koffie, thee of rode wijn vlek op uw aanrecht? Maak dan een schoon sopje van wat afwasmiddel en laat dit even inwerken op de vuile plek. Begint het vuil te reageren op het water? Behandel het dan met een melaminespons. Maak de spons vochtig en knijp 'm vervolgens goed uit zodat u goede wrijving heeft. Is het vuil weg? Spoel het blad dan goed na met lauwwarm water en droog uw blad met een schone droge theedoek.

Inkt, nicotine of verf

Heeft u te maken met inkt, nicotine of verf op uw blad? Pak dan meteen een beetje wasbenzine of terpentine om de vlek te verwijderen. Spoel direct daarna goed na met lauwwarm water en maak uw blad droog met een schone, droge theedoek.

Hardnekkige vlekken of krassen

In een uiterste geval van hardnekkige vlekken of metaalkrassen gebruikt u een schuurspons (met groene nylon kant) en een klein beetje vloeibaar schuurmiddel. Zorg voor een natte spons zodat het schuurmiddel goed wordt verdund en uw gladde oppervlak zodoende niet kan beschadigen. Belangrijk hierbij is om geen kracht te zetten.
Pak een ruimer gebied dan enkel de vlek. Intensief gebruik op een kleine oppervlakte kan namelijk leiden tot een glansverschil in het blad. Spoel na het schoonmaken goed na met lauwwarm water en droog het blad met een schone droge theedoek. Zijn de kringen of krassen nog niet helemaal weg? Herhaal dit dan nog een keer. Let wel op dat dit geen dagelijkse behandeling van uw blad is.

Gebruik nooit harde schuurmiddelen zoals diamant, schuurpapier of staalwol. Dit kan uw keukenblad voor altijd beschadigen.

​Handige tips voor het schoonmaken

De meeste vlekken en/of krassen kunt u voorkomen als u rekening houdt met de volgende tips:

  • Gebruik altijd een snijplank op uw keukenblad en snijd nooit direct op uw blad
  • Gebruik altijd een onderzetter voor hete objecten. Pannen direct van het vuur kunnen een thermoshock veroorzaken met blijvende schade aan uw keukenblad
  • Laat vloeistoffen op uw keukenblad nooit opdrogen maar verwijder deze meteen.
  • Geef zuren geen kans om in te trekken in uw blad
  • Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen zoals kwast-, metaal- of ovenreinigers, verfafbijt, chloor, gootsteen ontstopper of andere chemische middelen.
  • Heeft u een keukenblad met grove structuur? Dan blijft er meer vuil achter. Zorg dat u uw blad goed naspoelt met schoon water en droogwrijft met een schone, droge theedoek.


Vraag ons gratis 'boek vooraf' aan

Het kopen van een keuken is een gecompliceerde bezigheid. Omdat u onmogelijk kunt weten waar u allemaal op moet letten hebben we alle belangrijke keukenonderwerpen voor u samengevoegd in 'Een boek vooraf'. Dit rijk geïllustreerde keukenhandboek bevat meer dan 80 pagina’s aan nuttige informatie over alle relevante onderwerpen.

Vraag brochure aan

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak