Lichtplan voor uw keuken

Geschreven door Raymond van Oorschot in Inspiratie
23 november 2020 | Aangepast op: 9 maart 2021

Een goed lichtplan voor uw keuken is een enorme verrijking. Toch is het vaak een onderbelicht onderwerp bij de plannen voor een nieuwe keuken.

Graag delen wij een paar handige verlichting tips en ideeën, waar u over na kunt denken voordat u een nieuwe keuken laat uittekenen. Zo kunt u op een doordachte en slimme manier verlichting op een smaakvolle wijze toepassen in uw keuken. Niet alleen functioneel maar ook sfeervol.

Direct meer weten over een lichtplan? Neem contact op

Wij definiëren een drietal typen verlichting

  • Algemene verlichting: dit is de centrale verlichting in de keuken, denk aan een grote lamp of spotverlichting.
  • Werkverlichting: dit type verlichting is gericht op gebruiksgemak. Dit werklicht - direct licht - zorgt voor verlichting op de plekken waar gewerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de kook- en spoelzone of het aanrechtblad.
  • Sfeerverlichting: het type verlichting dat vaak nog wordt onderschat. Een goed uitgelichte keuken nodigt uit en heeft een sfeerverhogend effect op de ruimte.

Lichtplan voor uw keuken

Niets is zo vervelend als een slecht verlichte werkplek in de keuken. Zo wilt u graag goede werkverlichting bij uw kook-, spoel- en koelzone. Het moet functioneel zijn. Denk in dat kader ook aan andere manieren waarop het licht u van dienst kan zijn. Bijvoorbeeld verlichting in de laden of spots verwerkt in de koof boven uw keuken. Functionele verlichting die u assisteert wanneer u dat nodig heeft.

Naast functioneel licht is ook sfeer- en accentverlichting erg smaakvol in de keuken. De keuken wordt met een goed doordacht lichtplan op de juiste manier in de spotlight gezet.

LED keukenverlichting

Vrijwel alle (geïntegreerde) verlichting in de keuken wordt uitgevoerd in LED.

LED keukenverlichting is de meest energiezuinige lichtbron en staat bekend om zijn duurzaamheid namelijk, laag energieverbruik, lange levensduur en een lage warmteontwikkeling.

Daarbij heeft LED verlichting meerdere functies als u kiest voor een dimbare versie. Zo kan het dienen als praktische verlichting, bijvoorbeeld om keukenladen uit te lichten. In gedimde modus is LED-verlichting echt een sfeermaker. Of kies voor accentverlichting met LED. Door bijvoorbeeld led-verlichting in de lijst van een kunstwerk te verwerken, om deze op een subtiele manier te accentueren.

Keukenverlichting onderbouw

Een populaire vorm van keukenverlichting is onderbouw verlichting. Deze LED-strips worden op stijlvolle wijze aan de onderkant van bovenkasten of wandplanken verwerkt. Kies bij voorkeur voor dimbare LED-verlichting om dit type verlichting als werklicht en als sfeerverlichting te gebruiken. Uiteraard kunt u naast strips ook voor andere vormen van onderbouw keukenverlichting kiezen, denk bijvoorbeeld aan spotjes.

Verlichting keukenkasten en laden

Hoe functioneel en stijlvol is het om LED-verlichting in een keukenkast of keukenlade toe te passen? Bij het openen van de deur of la gaat de verlichting automatisch aan. Veel keukenmerken hebben deze opties in hun collectie opgenomen waardoor de LED-verlichting op een stijlvolle manier wordt verwerkt in uw keukenkast of lade. Neem dit ook mee in het lichtplan voor uw keuken.

Keukenverlichting boven aanrecht

Het werklicht is al aan bod gekomen, maar nog niet de keukenverlichting boven het aanrecht middels een koof. Steeds vaker wordt er in de keuken gewerkt met standbouw. Hierdoor liggen kasten verzonken en wordt er een aansluitende koof boven de werkruimte gerealiseerd. Hierin kunnen inbouwspots worden verwerkt, maar uiteraard is het ook mogelijk om te werken met opbouwspots voor een stoere of industriële keukenstijl. Waar kiest u voor?

Verlichting in achterwand

Kan het u niet spannend genoeg? Overweeg dan om de gehele achterwand van uw keuken uit te lichten. Zo heeft u een volledig verlicht werkblad met een speelse ambience door er een wandrek op maat voor te plaatsen.

Ook een lichtplan voor uw keuken maken?

Wij vinden het belangrijk dat een smaakvolle keuken is voorzien van een goed lichtplan. Hier houden wij dan ook rekening mee bij ieder keukenontwerp wat wij mogen uitwerken. Want licht doet zoveel meer dan dat u in eerste instantie misschien had verwacht..

Wilt u een afspraak maken om uw nieuwe keuken uit te tekenen in een droomontwerp? Maak een afspraak via onze website en wij zien u graag binnenkort in het SmartDesign center in Maassluis.

Of neem contact op
Raymond van Oorschot
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie
Bel ons op 010 - 59 20 200 of
Neem contact op
Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen

Impressie van het SmartDesign center

Aankoop van een keuken

Wat mag u van ons verwachten?

Kom langs en ontdek alle keukeninspiratie voor een slimme en smaakvolle keuken.
Meteen een afspraak maken kan ook.

Maak een afspraak
Maak een afspraak